Agyserkentő, természetes táplálékok:
Spenót
Kimagasló antioxidáns-tartalommal bír, csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a gyakori spenótfogyasztás hozzásegít a könnyebb és gyorsabb tanuláshoz is.
Áfonya
Fogyasztásával megelőzheted az érelmeszesedést, a rákos megbetegedéseket, nem utolsósorban pedig a memóriazavarokat is. Fogyaszthatod önmagában, de lekvárként, salátákban és mártás formájában is.
Zeller
A zeller tápanyagainak köszönhetően megerősíti az immunrendszert, levele sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy sejtjeinek karbantartásához. Mindemellett a zeller növényi hormontartalma is jó hatással van az idegrendszerre.
Zöld tea
Élénkítő, frissítő és serkentő hatással bír, szervezet már néhány hetes fogyasztás után is jóval ellenállóbbá válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha naponta elfogyasztasz két-három csészével, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheted.
Olajos magvak
Az olajos magvak az agy vitaminja, vagyis a B-vitamin legfőbb természetes forrásai közé tartoznak. Emellett bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, így gyakori fogyasztásuk regenerálja az agysejteket és a szorongást is csökkenti.
Lazac
A lazac az egyik legkiválóbb forrása az értékes omega-3 zsírsavaknak, ennek köszönhetően pedig frissíti a memóriát és a gondolkodást. Az omega-3 zsírsavak regenerálják az agysejteket, és javítják az érzékelési funkciókat is.
Olívabogyó
A mediterrán vidékeken őshonos bogyó igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Ennek köszönhetően segít megőrizni az idegrendszer egészségét, javítja a szellemi teljesítményt, sőt, rendszeres fogyasztása a depresszió kezelésének is hatékony kiegészítője.
Sárgarépa
Legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin nemcsak bőröd és látásod egészségéért felelős, de agyi tevékenységeidet is karbantartja. Svájci kutatások igazolják, hogy a sárgarépát fogyasztóknak jobb az emlékezőképességük, és gyorsabban reagálnak a váratlan szituációkra.
Zöldborsó
Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, így nem véletlen, hogy egyben a legnépszerűbbek egyike is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, közöttük B-vitamint, melynek megfelelő bevitele elengedhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Kakaó
A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával energiával látod el az agyad. Ráadásul a kakaó segítségével növelheted szervezeted boldogsághormon-termelését is, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válhatsz.
Ginseng
Növeli a vitalitást, a kitartást és az ellenálló-képességet. A növény már hétezer évvel ezelőtt is igen keresett volt, nem utolsósorban azért, mert hatásos afrodiziákumnak számított. Gyökere mindemellett a szellemi teljesítményt is jelentős mértékben növeli.
Kelbimbó
Egy nagyobb adag kelbimbó képes fedezni napi C-vitamin-szükségletedet, emellett az agy számára fontos ásványi anyagoknak és vitaminoknak - többek között a B-vitaminnak - is gazdag forrása. De antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Banán
Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatású, és megóvja az idegrendszer egészségét, fogyasztása továbbá a szellemi teljesítmény szinten tartásához is elengedhetetlen. Magnézium- és káliumtartalma miatt a vérnyomást is szabályozza.
Kávé
A fekete nedű, amennyiben mértékletesen fogyasztod, vagyis csupán napi egy csészével iszol belőle, egészséges is lehet: javítja az anyagcserét, agyserkentő, a kutatások szerint pedig egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.
Cékla
A cékla gazdag vasban, fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, emellett jelentős folsavforrás, ami különösen fontos az agy és az idegrendszer számára.
Ginkgo biloba
Ez, a Földön élő legősibb növény manapság leginkább az agy vérellátására gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert. Levelének hatóanyagai javítják az agy oxigénellátását, regenerálják az agyszövetet, valamint az erek szűkületét is képesek csökkenteni.