Lételemünk a szerelem, hiszen életünk nélküle végtelen.

Agyserkentő, természetes táplálékok:

 

Spenót
Kimagasló antioxidáns-tartalommal bír, csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a gyakori spenótfogyasztás hozzásegít a könnyebb és gyorsabb tanuláshoz is.

 

Áfonya
Fogyasztásával megelőzheted az érelmeszesedést, a rákos megbetegedéseket, nem utolsósorban pedig a memóriazavarokat is. Fogyaszthatod önmagában, de lekvárként, salátákban és mártás formájában is.

 

Zeller
A zeller tápanyagainak köszönhetően megerősíti az immunrendszert, levele sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy sejtjeinek karbantartásához. Mindemellett a zeller növényi hormontartalma is jó hatással van az idegrendszerre.

 

Zöld tea
Élénkítő, frissítő és serkentő hatással bír, szervezet már néhány hetes fogyasztás után is jóval ellenállóbbá válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha naponta elfogyasztasz két-három csészével, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheted.

 

Olajos magvak
Az olajos magvak az agy vitaminja, vagyis a B-vitamin legfőbb természetes forrásai közé tartoznak. Emellett bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, így gyakori fogyasztásuk regenerálja az agysejteket és a szorongást is csökkenti.

 

Lazac
A lazac az egyik legkiválóbb forrása az értékes omega-3 zsírsavaknak, ennek köszönhetően pedig frissíti a memóriát és a gondolkodást. Az omega-3 zsírsavak regenerálják az agysejteket, és javítják az érzékelési funkciókat is.

Olívabogyó
A mediterrán vidékeken őshonos bogyó igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Ennek köszönhetően segít megőrizni az idegrendszer egészségét, javítja a szellemi teljesítményt, sőt, rendszeres fogyasztása a depresszió kezelésének is hatékony kiegészítője.

 

Sárgarépa
Legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin nemcsak bőröd és látásod egészségéért felelős, de agyi tevékenységeidet is karbantartja. Svájci kutatások igazolják, hogy a sárgarépát fogyasztóknak jobb az emlékezőképességük, és gyorsabban reagálnak a váratlan szituációkra.

 

Zöldborsó
Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, így nem véletlen, hogy egyben a legnépszerűbbek egyike is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, közöttük B-vitamint, melynek megfelelő bevitele elengedhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 

Kakaó
A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával energiával látod el az agyad. Ráadásul a kakaó segítségével növelheted szervezeted boldogsághormon-termelését is, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

 

Ginseng
Növeli a vitalitást, a kitartást és az ellenálló-képességet. A növény már hétezer évvel ezelőtt is igen keresett volt, nem utolsósorban azért, mert hatásos afrodiziákumnak számított. Gyökere mindemellett a szellemi teljesítményt is jelentős mértékben növeli.

 

Kelbimbó
Egy nagyobb adag kelbimbó képes fedezni napi C-vitamin-szükségletedet, emellett az agy számára fontos ásványi anyagoknak és vitaminoknak - többek között a B-vitaminnak - is gazdag forrása. De antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 

Banán
Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatású, és megóvja az idegrendszer egészségét, fogyasztása továbbá a szellemi teljesítmény szinten tartásához is elengedhetetlen. Magnézium- és káliumtartalma miatt a vérnyomást is szabályozza.

 

Kávé
A fekete nedű, amennyiben mértékletesen fogyasztod, vagyis csupán napi egy csészével iszol belőle, egészséges is lehet: javítja az anyagcserét, agyserkentő, a kutatások szerint pedig egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.

 

Cékla
A cékla gazdag vasban, fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, emellett jelentős folsavforrás, ami különösen fontos az agy és az idegrendszer számára.

Ginkgo biloba
Ez, a Földön élő legősibb növény manapság leginkább az agy vérellátására gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert. Levelének hatóanyagai javítják az agy oxigénellátását, regenerálják az agyszövetet, valamint az erek szűkületét is képesek csökkenteni.

 

 

Asztali nézet